You can read the entire article here:Newsweek's Jerry Adler wrote:... Spanish food - especially the Mediterranean-influenced cuisine of Catalonia, redolent of garlic and dripping with olive oil - is poised to leap over Indian and Thai in the long-running competition to be crowned the new Italian.
If it hasn't happened yet, it can only be due to the lack of a critical mass of recent Spanish immigrants (and therefore chefs). One of the leading proselytizers of Spanish food, author of the definitive cookbook "Catalan Cuisine", is the California-bred Colman Andrews.... Ironically, Spanish food has derived much of its current cachet from the world-famous chef Ferrán Adrià of El Bulli, near Barcelona, and his disciples. These include Jose Andres (with a small empire of restaurants in and around Washington, D.C., including the legendary six-stool Minibar) and Francis Paniego, a Catalan chef.... But Adrià is famous mostly for his wildly inventive cutting-edge international dishes, not classic Catalan dishes.
http://www.msnbc.msn.com/id/11676438/site/newsweek/
José Andres is Asturian. Maybe this cuisine is neither Catalan nor Spanish, but it did strike me that Asturias is invisible.
-------------------
El Newsweek del 13 de marzo 2006 tuvo un artículo en la sección de "Food" [alimentos], "Spain: The next Italy" [España: la siguiente Italia].
Puedes leer el artículo entero aquí:Jerry Adler de Newsweek escribió - wrote: [trans. Art] ... El cocina española - sobre todo la cocina de Cataluña influida por el mediterráneo, fragante de ajo y goteando con el aceite de oliva - está lista para saltar sobre la india y la tailandesa en la competición que ya dura mucho tiempo para ser coronado la nueva italiana.
Si no ha pasado aún, sólo puede ser debido a la carencia de una masa crítico de inmigrantes españoles recientes (y por lo tanto jefes de cocina). Una de las proselitistas destacadas del alimento español, autor del libro de cocina definitivo "la Cocina catalana", es Colman Andrés, nativo de California. Irónicamente, el alimento español ha sacado la mayor parte de su cachet corriente del jefe famoso por todo el mundo Ferrán Adrià de El Bulli, cerca de Barcelona, y sus discípulos. Estos incluyen a Jose Andrés (con un pequeño imperio de restaurantes en y alrededor de Washington, D.C., incluyendo la Minibar legendaria de seis taburetes) y Francis Paniego, un jefe catalán.... Pero Adrià es famoso sobre todo por sus platos internacionales desordenadamente inventivos y de la vanguardia, no platos catalanes clásicos.
http://www.msnbc.msn.com/id/11676438/site/newsweek/
José Andrés es asturiano. Tal vez esta cocina es ni catalán ni español, pero me ocurrió que Asturias es invisible.