Boronu, masc. noun - corn meal and blood loaf - morcilla de maiz
Altern. Pantrucu
Muy típico del oriente asturiano, el boronu/pantrucu consiste en una masa de harina de maiz, sangre, cebolla y tocino, que se corta en rodajas y se fríe en aceite.
Boronu/Pantrucu are small loafs, made of corn meal, blood, onions and bacon. They are cut in slices and fried in oil till crisp.
Boronu/pantrucu - cornmeal and blood loaf - morcilla de maiz
Moderators: Moderators, Asturian Vocabulary Posters
- Terechu
- Moderator
- Posts: 1540
- Joined: Tue Jun 24, 2003 4:43 am
- Location: GIJON - ASTURIAS
- asturias_and_me:
Boronu and Borona/boroña only have the corn meal in common. They are cooked differntly: boroña is baked in the oven and used to be the farmers' bread - you know we could never grow wheat in Asturias - and boronu is fried and is something like a fresh blood sausage (morcilla).
************************
El boronu y la borona/boroña sólo tienen la harina de maíz en común. Se cocinan de forma distinta: la boroña se cuece en el horno y solía ser el pan de los aldeanos - ya sabéis que en Asturias nunca se dió el trigo - y el boronu se frie y es una especie de morcilla fresca.
************************
El boronu y la borona/boroña sólo tienen la harina de maíz en común. Se cocinan de forma distinta: la boroña se cuece en el horno y solía ser el pan de los aldeanos - ya sabéis que en Asturias nunca se dió el trigo - y el boronu se frie y es una especie de morcilla fresca.
- Terechu
- Moderator
- Posts: 1540
- Joined: Tue Jun 24, 2003 4:43 am
- Location: GIJON - ASTURIAS
- asturias_and_me:
Found pictures
Hey, I actually found a link with some photos of a boronu ! (they call it borono, because they are from the neighbouring province of Cantabria, but it's the same thing)
http://www.ellaboratoriogastronomico.co ... a-matanza/
http://www.ellaboratoriogastronomico.co ... a-matanza/