Los magostales
Posted: Thu Oct 08, 2015 3:48 am
LOS MAGOSTALES
La castaña e'l frutu de la castañar (un sitiu con castañares lláman-y un castañedu o un castañéu); nel conceyu de Llanes era corriente comelas:
1) Asadas colos sos dos peleyos, dempués de mozcalas, qu’e quitar con un cuchillu un cachín de la cáscara a cada castaña pa que cuando s’asen no arrevienten por causa’l juebu.
2) Cocías n’agua dempués de pulga-yos el peleyu duru; pa comelas acompáñanse con llechi una vez quitáu’l otru peleyu, el de dientro, qu’e más delgáu; al cocelas echábase-yos un poquitín de sal y unos anises.
3) Las mayucas —llamadas asina porque allegan arrugadinas pero sanas jasta el mes de mayu— cómense cuando tan ya bien curtías y secas porque se caltuvieren —sin peleyu— na zarda o nun cestu; puen comese crudas o tamién guisadas como si joran jabas.
4) Las corbatas cómense cocías y sin pulgar.
5) Cuando s’axuntaba un porción de xente pa magostar (o magustar), eso era un magüestu, una magostada, un magostal, un magustal o —pa mí— un magostu. Magostar é lo qu’agora vo dicivos:
Diban a castañas unos cuantos y cuando bían axuntáu una cantidá aparente d’ellas magostábanlas (o seáse, asábanlas) con una carga de jelechos secos prendíos y poníos enriba las castañas, que taban en suelu; si la primer carga de jelechu no las tostaba bien, entós regolvíase tou un pocu con un palu y poníase más jelechu. Tamién podían ponese palos, ramas y jelechu per enriba y dempués regolvíase.
El acompañamientu acostumbráu del magüestu era beber sidre colas castañas.
Magostar lláman-y tamién a asar otru alimentu, a tostar —un suponer palos, como las varetas d’ablanu—, a cabar lluego un llabor o a gastase un dineru en pocu tiempu: “heredaren muchu pero ya lo magostaren”.
El tambor e un recipiente cilíndricu de jierru, cerráu pero con muchos juracos; dientro d’elli, y dando muchas güeltas, ásanse castañas, a esto lláman-y tamborilar.
Nel pueblu llaniscu de Vidiao diz que dempués d’un magüestu o magostal dejaban “pinchada en un palo una castaña pa la zurra” porque si no esta diba pa casa y desjacía la cama.
Ramón
La castaña e'l frutu de la castañar (un sitiu con castañares lláman-y un castañedu o un castañéu); nel conceyu de Llanes era corriente comelas:
1) Asadas colos sos dos peleyos, dempués de mozcalas, qu’e quitar con un cuchillu un cachín de la cáscara a cada castaña pa que cuando s’asen no arrevienten por causa’l juebu.
2) Cocías n’agua dempués de pulga-yos el peleyu duru; pa comelas acompáñanse con llechi una vez quitáu’l otru peleyu, el de dientro, qu’e más delgáu; al cocelas echábase-yos un poquitín de sal y unos anises.
3) Las mayucas —llamadas asina porque allegan arrugadinas pero sanas jasta el mes de mayu— cómense cuando tan ya bien curtías y secas porque se caltuvieren —sin peleyu— na zarda o nun cestu; puen comese crudas o tamién guisadas como si joran jabas.
4) Las corbatas cómense cocías y sin pulgar.
5) Cuando s’axuntaba un porción de xente pa magostar (o magustar), eso era un magüestu, una magostada, un magostal, un magustal o —pa mí— un magostu. Magostar é lo qu’agora vo dicivos:
Diban a castañas unos cuantos y cuando bían axuntáu una cantidá aparente d’ellas magostábanlas (o seáse, asábanlas) con una carga de jelechos secos prendíos y poníos enriba las castañas, que taban en suelu; si la primer carga de jelechu no las tostaba bien, entós regolvíase tou un pocu con un palu y poníase más jelechu. Tamién podían ponese palos, ramas y jelechu per enriba y dempués regolvíase.
El acompañamientu acostumbráu del magüestu era beber sidre colas castañas.
Magostar lláman-y tamién a asar otru alimentu, a tostar —un suponer palos, como las varetas d’ablanu—, a cabar lluego un llabor o a gastase un dineru en pocu tiempu: “heredaren muchu pero ya lo magostaren”.
El tambor e un recipiente cilíndricu de jierru, cerráu pero con muchos juracos; dientro d’elli, y dando muchas güeltas, ásanse castañas, a esto lláman-y tamborilar.
Nel pueblu llaniscu de Vidiao diz que dempués d’un magüestu o magostal dejaban “pinchada en un palo una castaña pa la zurra” porque si no esta diba pa casa y desjacía la cama.
Ramón